You are currently viewing Despre vila Bosianu

Despre vila Bosianu

Poate vă gândiți  cum se organizeaza o zi de primăvară într-un sfârșit de săptămână cu vreme bună? Ei bine, grupul nostru a avut parte de un traseu cultural pietonal aparte – o plimbare în Parcul „Carol I” într-o zi insorita de sâmbătă. Totul a început dimineața, cu o cafeluță caldă și o gustare delicioasă, care să ne ofere multă energie pentru a ne pregăti pentru ce urma: o călătorie în istoria mai puțin cunoscută a României. Astfel, curajoși ca întotdeauna, ne-am aventurat mai întâi în Institutul Astronomic al Academiei Române, cu sediul în impresionanta clădire inginerească construită între anii 1908 și 1912. Cu toate că a fost supusă mai multor provocări – cutremure și chiar un bombardament de pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, clădirea arată și astăzi ireproșabil. Norocoși că ne putem bucura de acest monument istoric, am fost purtați de ghid în sălile Institutului, fiind surprinși la tot pasul de valoroasele instrumente științifice de importanță națională, mai ales de Cercul Meridian Gautier-Prin (lunetă) și de Astrograful Prin-Mertz, amândouă clasate ca tezaur al patrimoniului cultural național. Impresionantul Astrograf Prin-Mertz a realizat unele dintre primele fotografii ale înghețatei planete Pluto, imaginile captate de cercetătorii români ajutând echipa NASA în localizarea sa.

Apoi, am primit șansa de a vizita deosebitul imobil al lui Constantin Bosianu, primul decan al Facultății de Drept din București și om politic de valoare. Clădirea impunătoare, cu turnul ce-i conferă un aspect de castel medieval, construită în secolul XIX în stil neogotic cu influențe romantice și orientale, a prins din nou viață în momentul în care și-a deschis porțile pentru noi. Înconjurată odinioară de o vie deasă, acolo se presupune că s-ar fi ascuns însuși  Alexandru Ioan Cuza, chiar înainte de Unirea celor două Principate. Cu acest prilej, am admirat cea mai complexă colecție de cărți de astronomie din România, protejată de vitraliile tricolore originale, ce întăresc poziția pe care Bosianu a adoptat-o în acele vremuri – de mare naționalist.

 

Părăsind curtea Institutului, am pășit în Parcul „Carol I”. Amenajat după schițele arhitectului peisagist Eduard Redont, acesta a fost inaugurat în 1906 pentru a celebra cei 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Cu o înălțime de 48 de metri, Mausoleul este vizibil din toate colțurile parcului. Construit din materiale aduse din Suedia – granit negru și roșu, a fost inaugurat în 1963. Cu toate că poartă încărcătura perioadei comuniste, necropola servește astăzi drept memorial pentru eroii Primului Război Mondial. Ne-am apropiat, de asemenea, și de Mormântul Ostașului Necunoscut pentru a admira flacăra eternă. Ușor, ușor, ne-am îndreptat spre Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, fiindu-ne prezentate pe drum mai multe picanterii despre turnul de apă „Cetatea lui Țepeș Vodă”, replică a Cetății Poenari, despre podul de beton armat proiectat de marele inginer George Gogu Constantinescu, precum și despre statuile „Giganții”.

Ajunși la muzeu, ghidul ne-a prezentat activitatea profesională a marelui inginer electrician Dimitrie Leonida. Și, cum noi nu am fost acolo doar să „observăm” și să „ascultăm”, am fost implicați într-unul din numeroasele experimente prezentate: „Hora zâmbetelor”, exercițiu demonstrativ din cadrul secțiunii de electricitate, ce ne-a înviorat de-a dreptul.

Și, pentru ca informațiile să se „așeze”, ne-am îndreptat cu pași vioi către localul Of Of Of Boba, unde ne-am delectat cu o savuroasă masă câmpenească și unde am împărtășit numeroase impresii despre această excursie de o zi minunată.

KMD World Travel este o agenție de turism din București, specializată pe altfel de destinații.

De peste 10 ani organizam circuite in destinatii de care s-ar putea sa nu fi auzit inca, astfel, grupe de calatori romani au ajuns pentru prima data in Coreea de Nord, Irak, Papua de Vest (Festivalul Baliem), India – Insulele Andaman, Senegal – Gambia si altele 😊

Multumim.

Tags : 

Distribuie articolul:

Postarea are 2 Comentarii

  1. Catalina

    Superb organizat acest tur, „altfel de destinatie” chiar in Bucuresti. Multumim pentru poveste!

    1. KMD Travel

      Multumim si noi si vor mai urma si alte povesti 🙂

Lasă un răspuns